De miért fájhat a nyakunk?

Bár a nyakfájdalom nem minden esetben ad aggodalomra okot,  mégsem érdemes annyiban hagyni panaszainkat. A nyak a gerincoszlop egyik legmozgékonyabb és egyben legsérülékenyebb része, és ha fáj, annak sokféle oka lehet.

Nyakunk közelebbről

A nyak felel a fej megtartásért, az előre és hátra, valamint jobbra és balra döntéséért.

Emellett a nyak köti össze a fejet a törzzsel és a gerinccsatornában futó gerincvelő védelmében is fontos szerepet tölt be.

Mivel a nyakcsigolyák a gerincoszlop legfelső részén helyezkednek el, arról is gondoskodnak, hogy a fej felől érkező erőhatásokat a törzs, illetve a medence felé továbbítsák.

Gerincoszlopunkban összesen 33-35 db csigolya található, ezek között csupán 7 db nyaki csigolya van, amelyek az állkapocscsonttól egészen az első hátgerinci csigolyáig tartanak.

Annak érdekében, hogy a nyak zavartalan mozgása, és a csontszövetek fájdalommentes súrlódása biztosítva legyen, a nyakcsigolyák közötti teret kitöltik a porckorongok.

Az összetett rendszer elemeit izmok és ízületek kötik össze egymással.

De miért fájhat a nyakunk?

A nyaki fájdalom egyaránt kötődhet az izmokhoz, a csigolyákhoz és a közöttük lévő porckorongokhoz is – és az is lehet, hogy egyszerre mindegyikkel összefügg.
Erős nyakfájdalomnál természetesen nem lehet kizárni, hogy valamilyen baleset vagy egy rossz irányú, hirtelen mozdulat következtében sérülés történt.

Ha hirtelen, erős nyaki fájdalom lép fel, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az esetek többségében azonban csupán a mozgásszegény életmódról, vagy épp az ülőmunka kevésbé „áldásos” hatásairól van szó. Ekkor ugyanis a nyakban lévő izmok megmerevednek, feszülnek, görcsök keletkeznek bennük.

Az állapotot tovább súlyosbíthatja az eleve helytelen testtartás, ami a képernyő előtt görnyedéstől még tovább fokozódik.

Az izmok feszülésén, apró sérülésein az életmódváltás, az érintett területek masszázsa és a célzott gyógytorna megfelelő kombinációja sokat segíthet.

Az ízületek és porckorongok problémái esetében azonban árnyaltabb a helyzet.

Az 50-55 éven felüli korosztály körében előforduló nyakfájásnál a kollagénhiánnyal is összefüggő nyaki porckopásra is gondolni kell.

Ebben az időszakban ér el ugyanis a szervezet abba a korba, amikor a test kollagéntermelése szinte teljesen leáll.

Mivel a nyakcsigolyák közötti rezgéscsillapítást biztosító porckorongok fő alkotóeleme a kollagén, érthető, ha megérezzük, ha a porcokból szép lassan eltűnik a számukra oly fontos építőanyag.

Az ízületi kollagén hiánya miatt az évek során megváltozik a porc szerkezeti összetéte: elveszíti a súrlódás-, és ezáltal fájdalommentes mozgáshoz olyannyira szükséges nedvességtartalmát.

Ez pedig az artrózis, az ízületi porckopás felé vezethet, ami a tévhitekkel ellentétben a nyaki gerincben is kialakulhat, és később még a nyak elmeszesedéshez is vezethet.

Ezek a mozgásszervi betegségek jelentősen ronthatják az életminőségét, hiszen amellett, hogy roppant fájdalmasak, még a szabad mozgásban is korlátoznak.

Gondoljunk bele: a nyak és a fej mozog a legtöbbet a nap folyamán, így a porckorongok kopása miatt a legapróbb mozdulat is fájdalmas élménnyé válhat.

A porcok felépítéséhez, a normál működésükhöz szükséges ízületi kollagén pótlását tehát akkor is érdemes megfontolni, ha nyakunk mozgékonyságáról van szó.

A legegyszerűbben a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, speciális étrendkiegészítők  fogyasztásával érhetünk célt.

Ilyen a CH-Alpha® bioaktív kollagénpeptideket, az úgynevezett Fortigel® -t tartalmazó ivóampullája.

A CH-Alpha® Speciális Bioaktív Kollagén Peptidek® -et különleges, enzimes hidrolízis eljárással állítják elő, ennek köszönhetően rövidebb láncú peptidek keletkeznek, melyek nemcsak könnyebben szívódnak fel, hanem az ízületek, és a porckorongok szöveteibe is beépülnek, és így elősegítik a porcsejtek számára szükséges kollagén-anyagcserét.

Ajánlott termékek

2024-01-24T11:07:53+02:00 által|Uncategorized|

Hagyj üzenetet

Go to Top