Hasznos tanácsok porckopásnál

A  porckopás sikeres kezelése esetén is jó megfogadni néhány életmódra vonatkozó tanácsot.

Az ízületek egészségének megőrzése érdekében  nagyon fontos mozgás.  A csontok egészségét is őrzi, és a porckárosodások ellen is a legjobb prevenció: minél erősebbek ugyanis az  ízület környéki izmok, annál  nagyobb részt vesznek át a terheléséből, és védik ezzel az ízületeket.

Ha már kialakult az artrózis, akkor olyan mozgásformát ajánlatos végezni, amely kíméletes az ízületekkel szemben –  kerülendő a magas intenzitású mozgás, például a futás, mert megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát, ezért a leginkább az ízületeket kímélő, de mégis átmozgató úszás vagy kerékpározás javasot.

De minden életkorban és minden – mozgásra akár csak kicsit is képes – állapotban hasznos lehet a séta,  a jóga, a személyre szabottan összeállított gyógytorna.

Ha ortopéd orvosa javasolja, kezdjen el tornázni vagy sportolni, hiszen a térdízület védelmének egyik kulcsa is az erős combizomzat.

A térízület kopása erőteljesebb a túlsúlyt hordó betegeknél. A megfelelő mozgás mellett az egészséges életmód, energiaszegény táplálkozás is segíti a gyógyulását mindenkinek, aki térdízületi problémákkal küzd.

A további térdfájdalom elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő lábbelit hordjunk, mind a mindennapi életben, mind sportoláshoz. Ennek kiválasztásához kérje ortopéd orvosa tanácsát!

Ahhoz, hogy helyesen járjunk,  elengedhetetlen a megfelelő cipő. Válasszunk minőségi, a bokákat megtartó lábbelit.

Túrázásnál a bokát megtámasztó, stabil, de rugalmas bakancsot válasszunk, figyelembe véve a terepviszonyokat is.

Az úszás és a kerékpározás is  segíthet. Szobabiciklizésnél azonban nem szabad nagy ellenállást használni, terepkerékpározásnál pedig kerülni kell a szintkülönbséget.

Kerékpározásnál az ízületeink védelme érdekében kiemelten fontos a megfelelő kormány– és ülésmagasság beállítása.

Térdízületi, nyaki és deréktáji probléma esetén a mellúszás nem javasolt. Válasszuk helyette a hát- vagy gyorsúszást. Nagyobb túlsúly esetén javasolt a vízben végzett mozgás  elsősorban az ízületek védelme érdekében. A derékig érő vízmagasság pl. 50%-kal, míg a mellkasig érő víz már 90%-kal csökkenti a térdízületi terhelést.

Használjuk ki a mindennapok adta mozgáslehetőségeket is, és lift helyett válasszuk inkább a lépcsőt.

2024-07-09T14:24:12+02:00 által|Uncategorized|

Hagyj üzenetet

Go to Top