Javítható műtét nélkül is a porckopás?

Az artrózis – ízületi porckopás – az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki,  gyakran fájdalommal vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, jellemző az ízületek merevsége,  deformitások, duzzanatok keletkezése.

A panaszok sokszor odáig fajulnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül,  a betegek pedig gyakran komoly fájdalmakat élnek meg.

A porckopás a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

Az artrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, ez  azonban különböző okok miatt nem mindig megoldható.

Néhány ok, amikor nem javasolt a műtét:

  • – Súlyos szív- és érrendszeri betegségek
  • – Idős kor
  • – Súlyos  diabétesz
  • – Nagy  az altatás rizikója
  • – Jelentős túlsúly
  • – Egyes betegségek  mint például  fertőző betegségek vagy csontritkulás
  • – Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtét kockázatát

Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalmak enyhítésére.

A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat.

Az életmódváltás, a fizioterápia, gyógytorna és a megfelelő étrendkiegészítő készítmények, tápszerek használata is  fontos az életminőség javításánál.

A mozgásszervi megbetegedések egészséges életvitellel, mozgással, időben elkezdett terápiával, önálló vagy kombinált módszerekkel kezelhetők a legeredményesebben.

Az utóbbi években  nemzetközi vizsgálatok is bizonyították a szájon át elfogyasztott speciális bioaktív kollagénpeptidek ízületekre gyakorolt kedvező hatását.

A CH-Alpha® Fortigel® kollagénpeptideket tartalmaz az ízületi porcszövet célzott támogatására, melyek a porcszövetben egyrészt a saját kollagénszintézis építőkövei, másrészt serkentik a porcsejtek,  kondrociták szintetikus tevékenységét. A CH-Alpha®, az ízületi porcokra specifikus nagy dózisú kollagén (10 000 mg/nap) használata legalább 3 hónapig javasolt az ízületi porcok és kötőszövetek regenerációja érdekében. Előrehaladott porckopás vagy  műtét utáni állapotok esetén a hosszútávú alkalmazás  javasolt (a McAlington klinikai vizsgálatban ez 48 hét ).

Ajánlott termékek

2023-09-18T13:48:29+02:00 által|Uncategorized|

Hagyj üzenetet

Go to Top