Nem minden ízületi problémára ajánlott a gyógyfürdő

A gyógyfürdők ásványianyag-tartalma számos egészségügyi problémára és tünetre jelenthet gyógyírt. Azonban akad néhány olyan betegség, amikor a gyógyfürdős kezelés egyáltalán nem javasolt, és ezek egyike például az akut ízületi gyulladás is.

 Bizonyára Ön is gondolt már arra, hogy mozgásszervi panaszait egy kellemes gyógyfürdőkúrával enyhítse, hiszen Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy geológiai, jobban mondva hidrogeológiai adottságainknak köszönhetően igazi gyógyfürdő-nagyhatalomnak számítunk.

A gyógyvizek speciális ásványianyagösszetételük révén számos területen fejthetik ki jótékony hatásukat. Kopásos eredetű ízületi betegségeknél, nőgyógyászati vagy urológiai panaszok esetében, balesetek, idegsebészeti és ortopédiai (például porckorongműtétek) utókezeléseként is sikeresen alkalmazzák a gyógyfürdő-kezeléseket.

A gyógyvizek általában magasabb hőmérsékletűek, és literenként 1000 mg-nál magasabb az ásványianyag-tartalmuk, hatásukat főként a bőrön keresztül felszívódva éreztetik. A gyógyvíz emellett ellazítja az izmokat, segít az izomgörcsök oldásában is, sokkal könnyebb a mozgás benne, ami szintén áldás lehet.

Az ízületi panaszok enyhítésére is jó, de vigyázni kell vele

A mozgásszervi panaszokkal, így az ízületi megbetegedésekkel együtt járó fájdalom miatt sokan előszeretettel választják kiegészítő gyógymódként a fájdalomcsillapításra is alkalmas gyógyfürdős kezeléseket.

Egyvalamit azonban mindenképpen szem előtt kell tartani: ízületi gyulladásnál csak orvosi javaslatra, illetve orvosi felügyelettel alkalmazhatóak ezek a kezelések.

Sőt, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem, vagy csak erősen megfontolva ajánlott a fürdőterápia. Ha az érintett terület folyamatosan fáj, duzzadt, esetleg kivörösödött, vagy érezhetően melegebb a körülötte lévő területnél, akkor ott valószínűleg egy tartósabb, aktív ízületi gyulladás alakult ki.

Ebben az esetben a termálfürdőkre jellemző meleg víz kifejezetten rossz hatással lehet a beteg állapotára, mert jelentősen elnyújthatja a gyulladás leküzdéséhez szükséges időt, illetve a fájdalmat is fokozhatja, elmélyítheti.

(Bármilyen más a szervezetben fennálló gyulladás esetén sem javasolt a gyógyfürdőzés – legyen az mandulagyulladás, gyulladásos bőrbetegség vagy lázas megbetegedés.)

Jó tudni, hogy a különféle összetételű gyógyvizeknek (pl. jódos-brómos, szulfátos, kénes, stb.) megvan a maguk javallatai és ellenjavallatai, ezért személyre szabottan kell megállapítani, alkalmazható-e az adott gyógykúra. Ez pedig szakember dolga – ha bizonytalanok vagyunk, időben kérjünk tanácsot.

Ezért fontos, hogy vigyázzunk az ízületeinkre

Mivel egyetlen terápia (így a gyógyvízkúra sem) állíthatja vissza 100%-osan a károsodott ízületek vagy porcok egészségét, érdemes nagyobb gondot fordítani a megelőzésre. 50-55 éves kor körül ugyanis már sokkal nagyobb az esélyük a mozgásszervi panaszoknak.

Erre az időszakra áll le ugyanis a szervezet kollagéntermelése, amit nemcsak a megereszkedett, kiszáradt bőr, és a fénytelen, ritkulásnak indult haj, hanem az ízületi fájdalom is jelezhet.

A kollagénre mindnyájunknak nagy szüksége van: ez biztosítja ugyanis azt a fajta ízületi rugalmasságot, aminek köszönhetően az ember könnyedén mozog, ízületei elviselik a rájuk nehezedő terheket. Mivel az ízületi kollagén 70%-ban az ízületek összetevője is, ha ez eltűnik, a porcok idővel szinte elporladnak, a csontok pedig egymáson fognak súrlódni, ami rendkívüli fájdalommal jár.

Ezért érdemes időben gondoskodni az igénybe vett porcok regenerálódását elősegítő ízületi kollagén beviteléről. A CH-Alpha® a kollagénkészítmények nemzetközi szakértője, a németországi Gelita Health Gmbh által kifejlesztett, bioaktív kollagénpeptideket, vagyis Fortigel®-t tartalmaz. Az ivóampullában 60 mg C-vitamin mellett 10.000 mg, folyékony ízületi kollagénpeptid található.

A speciális eljárással kollagénpeptidekre bontott hosszú láncú kollagén jól hasznosul a szervezetben, könnyebben beépül a porcokba és az ízületi porcszövetekbe, ahol hozzájárul azok helyreállításához.

Egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, folyékony ízületi kollagénnel (és akár a megfelelő, nem ellenjavallt gyógyvizes kúra segítségével)  is sokat tehetünk ízületeink egészségéért, a fájdalommentes, önfeledt pillanatokért.

Ajánlott termékek

2024-01-24T10:48:25+02:00 által|Uncategorized|

Hagyj üzenetet

Go to Top