Mitől fáj az ízület?

Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet: Traumatikus eredetű, ha az ízületi fájdalom egy baleset, esés, vagy az ízület ütődése vagy ütközése után jelentkezik.  Kopásos eredetű, amikor a porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, azaz a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés.  Gyulladás: ha a fájdalom az ízület egy begyulladt részétől ered.

Általánosságban azonban az ízületi fájdalmak két nagy csoportba sorolhatók be, a kopásos és a gyulladásos ízületi fájdalmak körébe.

Arthrosis – porckopás: a fájdalom mechanikai eredetű, legtöbbször az ízületi porc kopása és elhasználódása okozza (ilyen esetben legtöbbször, az ízület merev az ébredéskor, és a fájdalom az ízület mozgatásával csökken).

Gyulladás okozta ízületi fájdalom (arthritis): a fájdalom az ízület egy begyulladt részétől ered. Nyugalomban, pihenés alatt intenzív ízületi fájdalom jelentkezik és a fájdalom mozgatásra csökken. Jellemző még az ízületi gyulladásra a duzzanat, az ízület melegsége, vörössége. Találkozhatunk izoláltan egy ízület gyulladásával (pl. ízületi fertőződés esetén), de gyakran több ízület egyidejű gyulladása alakul ki.

Az ízület problémák kialakulásában korábbi sérülések, örökletes tényezők is szerepet játszanak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy  nagyon nagy mértékben  függ az életmódunktól is!

A túlsúly például jelentősen megterheli az ízületeket, emiatt  a teherviselő ízületek– a térd-, a csípő fájdalma sokszor rendszeres  kísérői a túlsúlyos embereknek.

Az oxidatív stressz a sejtek legnagyobb ellensége, nagyban hozzájárul az öregedési folyamatokhoz, így az ízületek öregedéséhez is.

A túl kevés mozgás a vérellátás romlásához és a szövetek oxigénhiányához vezet, ennek következtében krónikus degeneratív betegségek, pl. az ízületi porc korai degenerálódása fejlődik ki!

A túlzásba vitt sport, az extrémsport vagy versenysport is korai ízületkopáshoz vezethet!

Bár a degeneratív eredetű arthrosisnak  és a reumatoid arthritisnek  teljesen különböző okai vannak,  kezelési módjukban sok a hasonlóság.

A porckopás (arthrosis) kezelése:  Fontos figyelembe venni, hogy hétköznapi nevével ellentétben nemcsak az ízületi porc, hanem az egész ízület károsodása fönnáll.  Az ízületi kopásnál a porc és a közvetlenül alatta elhelyezkedő csontállomány elváltozásán kívül az ízületi tok, a szalagok, az ízületi belhártya, a csonthártya és az ízület környéki nyáktömlők egyaránt problémássá válhatnak. Ezért a kezelési lehetőségek tárháza is sokkal szélesebb körű, mintha csak a porckopást vennénk figyelembe.

Ízületi gyulladások (arthritis) kezelése: a kezelést megfelelő kivizsgálás előzi meg. Ennek segítségével a pontos kórképnek megfelelő speciális kezelés történik az általános gyulladáscsökkentő eljárások  mellett.

Az antioxidánsok,  valamint a kollagén alkalmazása mindkét esetben nagyon hatásos,  főleg az ízületek további sejtkárosodásának megakadályozásában.

Az ízületi porcok csaknem 70 %-át kollagénrostok alkotják. A kollagén fontos az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében.

A szervezet a kollagént  leginkább hidrolizált formában tudja hasznosítani.

Az artrózis és az ízületi gyulladás kezelésére hatékony a hidrolizált kollagén vagy kollagénpeptid, ez a porcképzésben szerepet játszó rostos szerkezeti fehérje.

Képes az ízületi degeneráció lassítására, enyhíti a kellemetlen tüneteket,  és hatására javul az ízületek mozgathatósága.

Tudományosan bizonyitott, hogy az ízületi kollagénpeptidek rendszeres, kúraszerű alkalmazása

 • elősegíti a porcok regenerálódását
 • segít pótolni az öregedés, genetikai hajlam vagy rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt
 • hozzájárul az ízületi porcok normál állapotának, működésének fenntartásához
 • A CH-Alpha® folyékony hidrolizált kollagénpeptideket  a Gelita specifikus gyártási technológiájának köszönhetően kimagasló bioaktivitás és igen kedvező biológiai hasznosulás jellemzi.In vitro farmakológiai vizsgálatokban a kollagén-hidrolizátumnak a kondrocita-kultúrákhoz történő hozzáadásával a bioaktív ízületi kollagénpeptidek szintézise jelentős és dózisfüggő növekedést eredményezet.
 • CH-Alpha® Speciális Kollagén Peptidek számos humán klinikai vizsgálatban bizonyítottak –  a bioaktív CH-Alpha® kollagénpeptidek a kollagén szabadalmaztatott feldolgozásának és összetételének, valamint a napi 10 000 mg-os erejének köszönhetően növeli az ízületi porcszövet saját kollagén-szintézisét, támogatja a degeneráció által érintett ízületi porcok regenerálódását, ezt a hatást a hozzáadott C-vitamin pedig tovább fokozza.

Ajánlott termékek

2023-08-07T11:31:23+02:00 által|Hasznos tanácsok|

2 hozzászólás

 1. Erdei Zsófia július 6, 2023 - 11:29 de.- Válasz

  Rendszeresen használom a CH-Alphát, mindig háromhavi adagot vásárolok, mert úgy a legkedvezőbb az ár. Nekem sokat segít

 2. Varga Ferencné augusztus 7, 2023 - 6:12 du.- Válasz

  1 havit már beszedtem. Kb. a 20-dik ampulla után kezdett csökkenni a fájdalmam. Már megrendeltem a 3 havi adagot, így olcsóbb.

Hagyj üzenetet

Go to Top