Porckopás – mit tehetünk ellene?

Amikor elkopnak az ízületek

Bár az ízületi kopás nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem egy hosszabbévekig tartó folyamat eredménye, nem árt, ha időben elkezdünk gondoskodni ízületeink és porcaink védelméről.

porckopás az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség, amellyel a becslések szerint a hazai felnőtt lakosság legalább 15-20%-ának kell szembenéznie.

A kor előrehaladtával fokozatosan csökkenni kezd a szervezetben az ízületi porcok számára is igen fontos kollagén termelődése, a porcszövet rugalmassága csökken, megindul az ízületi felszíneket borító porcok kopása. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, de akár a túlzott igénybevétel is hozzájárul ennek a folyamatnak a felgyorsulásához.

Milyen hatással van a kollagénveszteség az ízületekre?

kollagén rostos szerkezetű fehérje, amely az ízületi porcok struktúrájának 70%-át alkotja.

Az ízületi kollagén felel azért, hogy az ízületek rugalmassága megmaradjon, de a porcok optimális anyagcseréjében és újjáépítésében is szerepet játszik.

Testünk csontjai az ízületek segítségével kapcsolódnak egymáshoz, gyakorlatilag az ütéscsillapító szerepét betöltő ízületek biztosítják, hogy csontjaink jól bírják az őket érő folyamatos terhelést.

térdízület és a csípőízület  terhelhetősége teszi lehetővé például azt, hogy tudjunk guggolni vagy térdelni,  és azt is, hogy ne jelentsen kihívást a gyaloglás sem.

Ám ha súlyosabbá válik az ízületek kopása, az életminőség is jelentősen romlik, mivel a megszokott mozgásformák fájdalmas kihívást jelenthetnek.

Amikor elfogy az ízületekből és a porcokból a számukra létfontosságú ízületi kollagén, az érintkező csontok közötti súrlódást már semmi sem fogja csillapítani, így a csontok egymáson fognak elcsúszni.

Az artrózis legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízületek  merevsége, az ízület duzzanata, mozgás közbeni „ropogása” és a mozgásbeszűkülés.

Leggyakrabban a nagy teherviselő ízületeknél, csípő és térdízületnél jelentkezik először.

Eleinte csak hosszabb ülést, fekvést követően jelentkeznek a problémák, a nehéz, fájdalmas elindulás. Később az ízület tartós terhelése is fájdalmat vált ki, idővel  ez a fájdalom állandósul.

Fontos a megelőzés és az időben elkezdett kezelés

Vannak olyan módszerek, amelyek segítenek lassítani az ízületekben végbemenő degeneratív változásokat.

Akár már napi 30 percnyi sétával is sokat tehetünk ízületeiénkért, ahogyan azzal is, ha több gyümölcsöt, valamint zöldséget iktatunk az étrendünkbe, megfelelő mennyiségű C vitaminhoz juttatva ezzel a szervezetünket.

A rendszeres és mértékletes mozgás jót tesz az ízületeknek,  segít az optimális testsúly elérésében, a C-vitamin pedig fontos a megfelelő kollagénszintézis fenntartásához.

Ne feledjük: ha most kezdünk el (esetleg újra) sportolni, fokozatosan szoktassuk magunkat a mozgáshoz, és mindig melegítsünk be az edzések előtt.

Vannak olyan speciális tápanyagok is, amelyek az ízületkímélő életmód fontos kiegészítőjévé válhatnak.

CH-Alpha® szabadalmaztatott eljárással előállított bioaktív hidrolizált kollagén peptideket tartalmaz.  1 ivóampullában nagy mennyiségű, 10 000 mg kollagénpeptid mellett 60 mg C-vitamin is található.

Az ízületi  Bioaktív Kollagén Peptid® a szervezet számára nagyon jól hasznosítható, elfogyasztás után már  rövid időn belül eljut a porcokba és az ízületekbe is.

németországi  Gelita Health Gmbh kutatói egy egyedi, különleges technológia segítségével a hosszú láncú kollagént  hidrolízissel speciális kollagénpeptidekre bontották, így sikerült elkülöníteni azokat a peptid szekvenciákat, amelyek az ízületi porcszövet alkotóelemei is.

Mivel a bioaktív kollagénpeptidek az egyszerű kollagénnel szemben könnyebben és tökéletesebben szívódnak fel a szervezetben, gyorsabban jut el a porcokba és a szövetekbe, ezért az ízületi problémák kezelésekor elsősorban ezek ajánlottak.

Az ízületi kollagén szerepe a porcépítésben

A CH-Alpha®  a porcok számára értékes speciális bioaktív kollagénpeptideket – Fortigel®-t tartalmaz – 10 000 mg-ot egy ivóampullában/egy napi adagban.

A kollagén egy egyedülálló rostszerkezettel rendelkező polipeptid, amely C-vitaminnal kombinálva kivételes rugalmasságot biztosít az izületeknek .

CH-Alpha®  a szervezet számára rendkívül jól  hasznosítható, hidrolizált formában, speciális peptidekre bontva tartalmazza a porcok természetes összetevőjét, a kollagént.

A folyékony bioaktív ízületi kollagénpeptid

– alkalmas arra, hogy beépüljön a porcsejtekbe és táplálja a porcszövetet 

támogatja az öregedés, genetikai hajlam vagy rendszeres fizikai megterhelés miatt igénybevett porcokat és ízületeket

hosszútávú fogyasztásra is alkalmas, kíméletes a gyomor számára

természetes alapanyagokból készült

praktikus, nagyon jól felszívódó folyékony kiszerelés – a folyékony hatóanyagok rövid idő alatt nagyobb mennyiségben szívódnak fel a szervezetben, mint a szilárd forma esetén

A Tufts Medical Center kutatói Dr. McAlindon vezetésével a Harvard University-vel együttműködve tudományos kísérlet során vizsgálták a CH-Alpha® ízületekre gyakorolt hatását. 48 héten keresztül a napi 10 g, a CH-Alpha®-ban jelenlévő bioaktív kollagénpeptiddel kezeltek gonarthrosisban/térdízületi artrózisban / szenvedő betegeket.


30 beteg vett részt a kísérletben, akiket a vizsgálatok alatt véletlenszerűen két csoportra osztottak – az egyik csoport naponta egy alkalommal a CH-Alpha® speciális kollagénpeptidjeit,  Fortigelt® kapott, a másik kontrollcsoport viszont csak placebot. Ezalatt minden résztvevő térdéről három MRI /dGEMRIC/ felvétel készült, hogy a strukturális változásokat folyamatosan követni tudják – egy a kísérlet kezdetén, egy 24 hét után, egy pedig a 48. hét után, a kísérlet végén.

A felvételek utólagos elemzésekor megállapítható, hogy azoknál az egyéneknél, akik a kísérlet alatt naponta fogyasztották a CH-Alpha® kollagénpeptideket,  határozott pozitív változás észlelhető az ízületek állapotában.

CH-Alpha® speciális kollagénpeptidek nem csupán beépülnek az ízületet alkotó szövetekbe, hanem további kollagéntermelésre is serkentik a szöveti sejteket. A kollagénpeptidek támogatják a károsodott porcszövet ujjáépülését és ezáltal a kenőanyagként szolgáló ízületi folyadék újratermelődését is.

Megosztom ezt a cikket:

Ajánlott termékek:

2023-07-10T12:14:41+02:00 által|Hasznos tanácsok|

7 hozzászólás

 1. Koós Kálmán június 11, 2023 - 6:36 du.- Válasz

  Egy ideje elkezdtem többet gyalogolni és biciklizni, autóba csak akkor ülök, ha elkerülhetetlen. Jobban érzem magam a bőrömben azóta, de a térdeim még mindig sajognak. Rendeltem most egy doboz CH-Alphát, nagyon remélem, hogy a mozgás és a készítmény együttes hatása segít majd!

 2. Kiss Györgyné június 15, 2023 - 8:22 de.- Válasz

  Nagyon jó!

 3. Szabados Edit június 17, 2023 - 10:33 de.- Válasz

  Köszönöm, régóta fáj a térdem, kipróbálom a cikkben említett termékeket. Hamarosan jelentkezem az eredményekkel!

 4. Komjáthy Béláné július 5, 2023 - 3:40 du.- Válasz

  Férjemmel együtt rendszeresen fogyasztjuk a CH-Alpha-t, nekünk nagyon bevált

 5. Schumann Sárdi Ilona január 6, 2024 - 8:28 de.- Válasz

  A cikkben nem esik szó arról, hogy az izületeket a túlsúly is nagyban rongálja, mert plussz súlyt kell cipelni. A fogyás is hozzásegít a jobbuláshoz.

  • Anita január 28, 2024 - 5:03 du.- Válasz

   Kedves Ilona, valóban, egyes kutatások szerint már 5 kg súlyfelesleg is jelentősen (36%-kal) megnöveli pl. a térdízületi kopás gyakoriságát.

 6. 0612514363 április 17, 2024 - 4:07 de.- Válasz

  Ha nem kopás a térdfajdalmam oka,hanem gyulladás,mit tehetek,hogy gyogyuljon?

Hagyj üzenetet

Go to Top